ΚΙΣΣΑΒΟΣ

Ο Κίσσαβος γνωστός επίσης και με το όνομα Όσσα είναι βουνό της Θεσσαλίας. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νομού Λάρισας και νότια των Τεμπών και του Πηνειού απέναντι από τον Όλυμπο, του οποίου αποτελεί συνέχεια γεωλογικά και από τον οποίο χωρίζεται από την κοιλάδα των Τεμπών. Έχει μέγιστο υψόμετρο 1.978 m (Προφήτης Ηλίας που πρόσφατα μετονομάστικε σε Κώστα Παλαμιώτη).Το βουνό το διασχίζει το εθνικό μονοπάτι Ο2 που έρχεται από τον Όλυμπο και συνεχίζει για το Πήλιο.

Το βουνό παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από γεωλογική άποψη όσο και για την βιοποικιλότητά του. Στις πλαγιές του και κυρίως στις ανατολικές, υπάρχουν εντυπωσιακές χαράδρες με ορμητικούς χειμάρρους, ομορφότερη από τις οποίες είναι η χαράδρα της Καλυψούς με ένα τοπίο που συμπληρώνεται από καταρράκτες, λίμνες και απότομα βράχια. 

Πλούσιος σε άγρια πανίδα ο  Κίσσαβος στους ορεινούς όγκους του φιλοξενεί αγριογούρουνα ζαρκάδια, λαγούς και φασιανούς ενώ παράλληλα εδώ ενδημεί η ονομαστή πέρδικα.  

Αποτελεί έναν τεράστιο βοτανικό κήπο λόγο της αφθονίας και ποικιλίας της βλάστησής του με κυρίαρχο στοιχείο τις περίφημες καστανιές

Σήμερα ένα μεγάλο τμήμα του Κισσάβου έχει χαρακτηριστεί «Αισθητικό Δάσος της Όσσας» και προστατεύεται από το πανευρωπαϊκό Δίκτυο Φύση 2000 (Natura 2000), ως περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους.

Κατά τη μυθολογία, το βουνό αναφέρεται όταν ο Ώτος και ο Εφιάλτης, δύο φοβεροί γίγαντες και παιδιά του Αλωέως, θέλοντας να διεκδικήσουν την εξουσία από το Δία, έβαλαν το Πήλιο πάνω στον Κίσσαβο, ώστε να φτάσουν τον Όλυμπο και να τον κατακτήσουν.

Κατά την αρχαιότητα στο βουνό κατοικούσαν οι Μάγνητες, των οποίων η χώρα (Μαγνησία) άρχιζε από τις εκβολές του Πηνειού και κατέληγε στη χερσόνησο των Τρικέρων. Συνδέεται με τις Νύμφες, με τη λατρεία της θεάς Δήμητρας, με τον Ασκληπιό, με τον Ηρακλή (ο μύθος θέλει εδώ να άφησε την τελευταία του πνοή), με το Φιλοκτήτη (εδώ έζησε ο ήρωας του Τρωικού πολέμου), με το Μ.Αλέξανδρο κ.ά.

Ανακάλυψε κι εσύ το αντίπαλο δέος του Ολύμπου, μέσα από τις δραστηριότητες της Olympus Gravity!