Canyoning στη Σαμοθράκη!

 

 

Η Olympus Gravity σε συνεργασία με το 
Canyoning-Caving διοργανώνουν ένα δεκαήμερο καταβάσεων στο μοναδικό νησί! 

Η Σαμοθράκη λόγω του ανάγλυφου και της μορφολογίας του ορεινού όγκου της, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από πλευράς canyoning. Αμέτρητες πηγές περιμετρικά του βουνού τροφοδοτούν με νερό μοναδικά φαράγγια τα οποία κρύβουν στο εσωτερικό τους εντυπωσιακούς καταρράκτες. Με άλλα λόγια μιλάμε για ένα παράδεισο του canyoning!

Τα χαρακτηριστικά των φαραγγιών του νησιού είναι τα εξής:

  • Πρόκειται για ανοιχτά φαράγγια στα οποία εισχωρεί το φως του ήλιου.
  • Έχουνε στην πλειοψηφία τους νερό όλο το χρόνο.
  • Έχουνε κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά
  • Γενικά χρειάζονται πεζοπορία για την πρόσβαση
  • Πολλά από τα φαράγγια δομούνται πάνω σε ηφαιστειογενή πετρώματα, όπως είναι ο γρανίτης.

Η άφιξη μας στο νησί είναι τη Δευτέρα 31 Ιουλίου. 
Ανασύνταξη, τακτοποίηση στο camping ή σε δωμάτια στα Θέρμα και ενημέρωση για το πρόγραμμα και τα φαράγγια που θα γίνουν οι καταβάσεις.
 

Πρόγραμμα καταβάσεων:

Τρίτη 01/08: Κατάβαση Φονιά, Β μέρος

Ο Φονιάς είναι ένα από τα ωραιότερα φαράγγια στην Ελλάδα, αποζημιώνει αυτόν που θα το διασχίσει. Εμείς θα κατεβούμε για εισαγωγή το δεύτερο κομμάτι του, από τον καταρράκτη της Κλείδωσης και κάτω. Σ αυτό το κομμάτι βρίσκονται και οι περισσότεροι καταρράκτες με 14 τεχνικές καταβάσεις και όμορφες βάθρες. Χρειάζεται 1 ώρα και 15 λεπτά για την πρόσβαση σε μονοπάτι, ενώ για την κατάβαση 4 ώρες. Έχει το περισσότερο νερό από τα άλλα φαράγγια του νησιού.

Τετάρτη 02/08: Κατάβαση Καραγιαννάκη

Ο Καραγγιανάκης θα είναι το δεύτερο φαράγγι που θα διασχίσουμε. Βρίσκεται στη νότια και άγρια πλευρά του νησιού. Η πεζοπορία με ελάχιστη βλάστηση και ιδιαίτερη ομορφιά δίνει διαφορετικές εικόνες από τη δασωμένη βόρεια πλευρά. Αρκετά διασκεδαστικό αφού έχει πολλά άλματα στις μεγάλες βάθρες του. Χρειάζεται 1.30 ώρα πεζοπορία για την πρόσβαση, ενώ η κατάβαση διαρκεί 4 ώρες περίπου. 


Πέμπτη 03/08: Μέρα ξεκούρασης και διακοπών!

Παρασκευή 04/08: Κατάβαση Τσιβδογιάννη
Το φαράγγι του Τσιβδογιάννη γειτονεύει με αυτό της Γριάς και βρίσκεται πολύ κοντά στα Θέρμα. Κατάλληλο για ολοκλήρωση της εισαγωγής στα φαράγγια του νησιού. Θα συναντήσουμε 15 καταρράκτες και θα χρειαστούμε 5 ώρες για τη διάσχισή του, καθώς και μία ώρα πεζοπορία για την προσέγγιση.


Σάββατο 05/08: Κατάβαση Φονιά, Β μέρος

Ο Φονιάς είναι ένα από τα ωραιότερα φαράγγια στην Ελλάδα. Μεγάλο σε μήκος, αποζημιώνει αυτόν που θα το διασχίσει. Εμείς θα διασχίσουμε το δεύτερο κομμάτι του, από τον καταρράκτη της Κλείδωσης και κάτω. Σ αυτό το κομμάτι βρίσκονται και οι περισσότεροι καταρράκτες με 14 τεχνικές καταβάσεις και όμορφες βάθρες. Χρειάζεται 1 ώρα και 15 λεπτά για την πρόσβαση σε μονοπάτι, ενώ για την κατάβαση 4 ώρες. Έχει το περισσότερο νερό από τα άλλα φαράγγια του νησιού. 


Κυριακή 06/08: Ημέρα ξεκούρασης και διακοπών
Ανασύνταξη της δεύτερης ομάδας και ενημέρωση για τα φαράγγια του Β επιπέδου


Δευτέρα 07/08: Κατάβαση Γριάς Βάθρας
Η Γριά Βάθρα περνάει δίπλα από τα Θέρμα και είναι αρκετά διάσημο φαράγγι. Μικρότερη σε μήκος από το Φονιά, έχει μεγάλες νεροτσουλήθρες στην αρχή της, 15 τεχνικές καταβάσεις και μοναδική θέα προς τη θάλασσα σε πολλά σημεία. Χρειάζεται 2.30 ώρες για πρόσβαση, συνεπώς και καλή φυσική κατάσταση, καθώς και 6 ώρες για την κατάβαση. 

Τρίτη 08/08: Κατάβαση Φονιά, Α μέρος
Πρόκειται για το πάνω κομμάτι του Φονιά, από τη θέση Καρυές στα 700 μέτρα υψόμετρο μέχρι τον εντυπωσιακό καταρράκτη της Κλείδωσης! Πολλές νεροτσουλήθρες στην αρχή της κατάβασης και έναν 40μετρο καταρράκτη να ακολουθεί. Στη συνέχεια θα διασχίσουμε όμορφες βάθρες με αρκετά jump, τοπία μοναδικής ομορφιάς πάνω σε γρανιτένια πετρώματα. Η κατάβαση ολοκληρώνετε με τον καταρράκτη της Κλείδωσης, η κατάβαση του οποίου αποτελεί μοναδική εμπερία!
Επιστροφή σε 1:15 στα αμάξια από μονοπάτι.


Τετάρτη 09/08: Κατάβαση-εξερεύνηση Άγγιστρου
Μεγάλο φαράγγι στην ανατολική πλευρά του νησιού. Παρουσιάζει μεγάλους και επικλινής καταρράκτες. Ανοιγμένο και αυτό σε γρανίτη έχει καλή ποσότητα νερού και του καλοκαιρινούς μήνες.

 

 

Οι καταβάσεις είναι χωρισμένες σε δύο επίπεδα δυσκολίας:

A επίπεδο: Για τα πρώτα 3 φαράγγια (01/02/04 Αυγούστου) δε χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία στο canyoning και είναι κατάλληλα για εισαγωγή στα φαράγγια του νησιού, χρειάζεται ωστόσο μία σχετικά καλή φυσική κατάσταση από εσάς.

Μεμονωμένα το κόστος καταβάσεων είναι:
Β κομμάτι Φονιά 60ε, Καραγιαννάκης 55ε, Τσιβδογιάννη 60ε.
Η τιμή πακέτου και για τα τρία φαράγγια είναι στα 160ε.
Β επίπεδο: Τα φαράγγια της Γριάς και το πάνω μέρος του Φονιά (07/08 Αυγούστου) χρειάζονται μία προηγούμενη εμπειρία για τα άτομα που θέλουν να συμμετέχουν. Δηλαδή να έχουνε ξανακάνει canyoning και να διαθέτουν μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση.
Μεμονωμένα το κόστος για τα φαράγγια του Β επιπέδου είναι:
Γριά Βάθρα 70ε, Φονιάς Α κομμάτι 70ε
Η τιμή και για τα δύο φαράγγια είναι στα 120ε 

Τουριστική κατάβαση Φονιά (Β κομμάτι) 08/08: Κόστος κατάβασης 60ε
Στις παραπάνω τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ (24%)
Για τα άτομα που διαθέτουν εξοπλισμό η τιμή ορίζεται κατόπιν συννενόησης.
Για την καλύτερη οργάνωση της εξόρμησης θα χρειαστεί από εσάς μία προκαταβολή ενός μέρους του ποσού. Εθνική τράπεζα, IBAN: GR6701102080000020800166751, Μυλώσης Νίκος Αλέξης.

Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών!

 

Από εσάς χρειάζονται:
Πάνω απ' όλα διάθεση για εξερεύνηση και πεζοπορία στο βουνό, στοιχειώδη γνώση κολύμβησης , να μην υπάρχει θέμα υψοφοβίας-ακροφοβίας.

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας:

Μαγιό, πετσέτα, στεγνά ρούχα για μετά το φαράγγι, δεύτερο ζευγάρι παπούτσια που θα χρησιμοποιήσετε μέσα στο φαράγγι (κατά προτίμηση να προστατεύουν τον αστράγαλο), κάτι φαγώσιμο για τη δραστηριότητα του canyoning, νερό.

Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

 

Συντονισμός εξορμήσεων και υπεύθυνος καταβάσεων: 
Νίκος Αλέξης Μυλώσης  6948066798
Διοργάνωση Olympus Gravity: Ιστοσελίδα Facebook